Pages

Lets Break It Out

bismillah...
alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran diucapkan pada Tuan Empunya Dunia atas kebenaran untuk kita mengenali diri kita lebih mendalam pada hari ini..
juga selawat dan salam pada nabi muhammad saw...


saja saya letak gambar hiasan 'debat' perdana antara DSAI dgn YB Shabery Chik..
jika kita lihat kedua-duanya mempunyai ciri-ciri kepiminan yang kita cari..
HEBAT!!mmg tidak disangkal lagi kedua-duanya mampu menjadi ikon pada pimpinan akan datang melalui pendekatan bercirikan kepimpinan mengikut nilain diri masing2.

hari ini saya ingin berkongsi view mengenai pemimpin yang 'sesuai' dijadikan ikon pada bakal2 pimpinan...


lets break it out...
pemimpin yang baik di hatinya tidak mempunyai kepentingan apa-apa.
padanya hanya ingin melihat daulah islamiah tertegak di tempatnya.
padanya ia ingin melihat rakya-rakyat, student-student di bawahnya terjaga kebajikan, akademik mereka dan sebagainya.
bercakap tentang hidup mewah??
tidak sama sekali.
padanya biarlah rakyat yang merasai dahulu kesenangan itu..
jauh sekali nak merasai kehidupan dalam istana hatta kediaman2 rasmi 'menteri besar'.
biarlah 'aku' melakukan yang lebih aula(penting) demi menjaga keharmonian & kesejahteraan islam di tempatku...

Tapi, aku insan yang lemah...
aku tidak boleh nak memimpin orang kerana aku sendiri pun lemah
aku sendiri pun banyak melakukan dosa ya Allah...
maka layakkah aku untuk menjadi pemimpin??
CINTA???itu telah kulalui..
LEWATKAN SOLAT? perkara biasa bagi aku..
jika dikenang dosa2ku yang terlalu banyak itu, aku langsung tidak mempunyai harapan, dan tiada kekuatan untuk memimpin..
apatah lagi menjadi pemimpin ISLAM...


“Kepimpinan adalah sejenis hubungan perilaku manusia, pengaruh, daya tindakan serta penghalangnya ke arah matlamat yang tertentu dengan cara yang boleh menjamin kepatuhan, kepercayaan dan penghormatan.”


Dalam bahasa Melayu pemimpin bermakna: mengepalai atau mengetuai serta mengendalikan (badan, pertubuhan, pergerakan, negara dan lain-lain). (Kamus Dewan, edisi 3, hal.1037).



"To lead is to control (a group of people) to be the person who makes the decision or the most important person in the group". (Cambrigde Dictionary of English, hal. 803).

Islam memandang isu kepimpinan sebagai perkara yang besar. Sirah telah memaparkan kepada kita tindakan para sahabat r.a. berhimpun dan berbaiah memilih Abu Bakar r.a. sebagai khalifah di Saqifah Bani Sa’adah demi untuk tidak membiarkan masyarakat tanpa teraju, walaupun ketika itu jenazah baginda saw belum lagi disemadikan.

SETIAP INSAN ADALAH PEMIMPIN.
Sabda Nabi saw :

كلكم راع وكلكم مسئول عن رعيته , الامام راع ومسئول عن رعيته , والرجل راع فى أهله ومسئول عن رعيته , والمرأة راعية فى بيت زوجها ومسئولة عن رعيتها , والخادم راع فى مال سيده ومسئول عن رعيته , وكلكم راع ومسئول عن رعيته. متفق عليه
Setiap kamu adalah pemimpin dan setiap kamu akan ditanya tentang rakyatnya. Imam (Ketua Negara) adalah pemimpin, dia ditanya tentang rakyatnya. Seorang lelaki itu pemimpin kepada ahlinya dan dia ditanya tentang rakyatnya. Seorang perempuan itu pemimpin di dalam urusan rumah suaminya dan dia ditanya tentang rakyatnya dan seorang anak menjadi pemimpin menggunakan harta ayahnya dan dia ditanya tentang rakyatnya. Maka semua kamu adalah pemimpin dan ditanya tentang rakyatnya.
(diriwayatkan oleh Bukhori dan Muslim)

Dalam situasi kini, ramai orang islam tidak ingin memimpin walaupun mempunyai sifat2 kepimpinan, tetapi disebabkan diri sendiri rasa diri tidak layak untuk memimpin.
Dua persoalan saja ingin saya timbulkan untuk sahabat2 berfikir..
1. Yakinkah anda akan 'capai' status layak untuk memimpin sebelum sampai waktu ajal?
2. Pernahkah pemimpin-pemimpin terdahulu mengambil permit or lulus dengan cemerlang dlm final exam untuk memimpin sebelum mereka mula memimpin?


'Kalau boleh buat semua, janganlah tinggal semua'
kata-kata sangat cantik dari tok guru. Saya ingin highlightkan pada semua, kepimpinan islam tidak menunggu masa untuk layak memimpin baru boleh memimpin. bila-bila masa, di mana sahaja kita perlu menjadi pemimpin. Cuma yang membezakan adalah kecil atau besar peranan kita di situ. Kalau kita mempunyai bakat dalam memimpin, tapi kita mempunyai kelemahan dalam perhubungan dengan masyarakat, kita boleh teruskan untuk memimpin, tiada masalah. Segala kelemahan itu akan diubati secara tidak langsung apabila kita nampak, faham dan jelas bahawa pemimipin tidak boleh mementingkan diri sendiri. Walau di mana kita berada, kita mesti perlu memastikan kerja-kerja kita selesai dahulu, baru lah kita boleh tersenyum seperti tuk guru. Pastikan sebelum kita nak melakukan 'kelemahan2' kita pada waktu2 tertentu, kerja-lerja kita sudah selesai. Tapi boleh selesai kerja-kerja sebagai pemimpin islam ni?
Sudah pasti tidak. Jadi secara tidak langsung, pemimipin islam akan sentiasa terjaga dari melakukan perkara2 maksiat, jahat dan sebagainya...






Mohonlah. Pada pengakhiran nya, kita kena kembali pada Allah..
semua yang bergelar insan ini memang lemah, tidak ada yang kuat berbanding Allah swt.
jadi, adakah kita insan yang lemah ini hendak melakukan perkara2 yang telah jelas dilarang oleh Allah swt, tuan empunya dunia..
jauhi maksiat, berzina, bercouple, rasuah dll..adakah kita cukup kuat untuk melanggar perintah Al-Malik (terpromote nama malik la, huhu)

Lets Break It out
Semua adalah layak untuk memimpin..
Tidak ada yang perfect dalam dunia ini, hanya Allah yang sempurna.
Yang ingin dinilai oleh Allah bukan hanya kata2, tetapi yang lebih penting adalah usaha kita ke arah ingin membawa islam walau di mana kita berada
Last but not least,
Islam is for All, islam untuk semua orang bawa, bukan hanya pada pemimpin2 dalam organisasi islam sahaja..
Sekian


Chem-E-Car Competition 2009 Inter USM

assalamualaikum wrt...
alhamdulillah, bersyukur pade Tuan Empunya Dunia ini masih memberi kita kekuatan untuk menggerakkan jari2 ini dan memetik suis2 yg ade disekeliling kita..
selawat dan salam jua pada junjungan besar nabi muhammad saw..

video

Chem-E-Car Competition kembali lagi di USM Kampus Kejuruteraan
Kali ini akan diadakan sebanyak dua peringkat iaitu peringkat penapisan (Inter USM) dan peringkat Universiti yang berlangsung di Melaka pada bulan february 2009

Untuk program terdekat iaitu peringkat penapisan di adakan antara 4 kumpulan USM sahaja di mana hanya dua yang terbaik akan terpilih untuk ke Melaka mewakili USM..
Info pertandingan fasa 1 ini adalah seperti berikut:











Pertandingan Chem-E-Car 2009 Inter USM
Masa: 230 - 4 pm
Tempat: Dewan Utama
Jenis Pertandingan: Racing dan Speech

Jadi semua dijemput hadir terutamanya warga USM kampus kejuruteraan
Saya mewakili warga PMIUSMkkj dan Persatuan Pelajar Kejuruteraan Kimia mengucapkan selamat berjaya pada yang terlibat.

'All Da Best.......................................................Lead Team 08'
Fibarakatillah

Selamat Kembali ke Alam Kampus

Assalamualaikum wrt...
selamat pulang para sahabat
sudah bermula semester baru,
moga ketemu momentum yg jitu,
demi mengharungi ujian kehidupan yg berliku2,
kiniku hadiahkan satu lagu buatmu...

video

Bingkai Kehidupan...

Mengarungi samudera kehidupan
Kita ibarat para pengembara
Hidup ini adalah perjuangan
Tiada masa tuk berpangku tangan

Setiap tetes peluh dan darah
Tak akan sirna ditelan masa
Segores luka di jalan Allah
'kan menjadi saksi pengorbanan

Reff :
Allahu ghaayatunaa
Ar-Rasuulu qudwatunaa
Al-Qur'aanu dusturunaa
Al-Jihadu sabiiluna
Al-Mautu fii sabilillah
Asma amaanina

Allah adalah tujuan kami
Rasulullah teladan kami
Al Qur'an pedoman hidup kami
Jihad adalah jalan juang kami
Mati di jalan Allah adalah cita-cita kami tertinggi

Phonex Rise

Alhamdulillah, setinggi2 kesyukuran pada tuan Empunya Dunia
Selawat dan syukur pada junjungan besar nabi Muhammad SAW...



Adakah kita lupa wahai hamba Allah,
Kita diturunkan ke dunia atas sebab2 yang tertentu,
Ah, tidak.. kami di sini hanya ingin hidup aman,
tidak inginkan sebarang pepecahan.

Adakah kita lupa wahai insan,
Kita dari salasilah Qabil yang pernah membunuh saudaranya,
Ah, tidak.. tu zaman dulu,
Sekarang kita dah moden, tiada lagi pertumpahan darah.

Adakah kita lupa wahai manusia,
Kita merupakan umat nabi Muhammad SAW yang bertungkus lumus berperang menegakkan islam pada suatu ketika dahulu,
Ah, tidak.. tu zaman perang dulu boleh la,
Sekarang kita tunjuk islam berTAMADUN da cukup orang len gerun.

Adakah kita lupa wahai para pemimpin,
Kita semua adalah khalifah/pemimpin yang bertanggungjawab untuk membawa nama islam dalam setiap erti perbuatan/ kerja kita,
Ah, tak ar.. biar geng2 ustaz la yang buat bende2 mcm tu,
Kami just 'support' dari belakang.... END ...



KUNCI!!!
kenapa selepas poem tersebut, aku meletakkan gmbar kunci..
sebenarnya majoriti dari pembaca2 blog ini tahu,
setiap 2 rangkap pertama poem itu adalah betul...
tapi disebabkan oleh KUNCI ini mcm2 alasan akan keluar...
KUNCI yang diwujudkan semata2 kerana apa??
tepuk dada tnya IMAN masing2..
BERHAK kah kita persoalkan balik kewajipan yang telah Allah tetapkn???

UNLOCK!!!
Sahabat2 yang dirahmati Allah,
buka lah minda anda,
kenapa perlu kita kalah dengan ALASAN2 yang hakikatnya kita yang cipta sendiri,
kenapa kita perlu cipta alasan2 sebegitu??
semata2 untuk lari dari tnggjwb?
kerana TAKUT???
oh, tidak..sudah pasti pembaca2 sekalian tidak takut,
kl takut x kan meneruskan bacaan artikel ringkas ini..

JAWAPANNYA???
sudah pasti anda sendiri tahu,
nilai lah diri sendiri,
kenapa kita menyekat nikmat2 yang tidak terhingga Allah kurniakan untuk kita,
ayuh tangan, mai kita sebarkan artikel2 dakwah agar aku dapat berkongsi ilmu2 pada mereka yang tidak tahu/tahu
ayUH!! ayuh kaki, jom kita pakat pergi ke masjid agar rumah Allah sentiasa diserikan,
dan AYUH la diri, sama2 kita tidak lekang memuji Allah yang sentiasa mengkehendakkan hambaNYA beribadah padaNYA di samping meneruskan jalan2 dakwah -->
AMAL MAKRUF NAHI MUNGKAR



PHONEX RISE
MAralah wahai sahabat,
jangan terlentur semangatmu atas sebab2 yang remeh,
tetapkan kewujudan diri 'demi islam'

beramallah bagai diri kan mati esok hari
bekerjalah bagai diri kan hidup selamanya